Oppførsel under trening

Dojangen (treningslokalet) er et meget spesielt sted hvor vi trener oss selv fysisk og mentalt. Elever og instruktører skal respektere dojangen og ha følgende etikette i bakhodet:

  1. Når du går inn og ut av dojangen skal du innta rett stilling og bukke. Dette for å vise respekt for det stedet hvor du legger ned så mye av deg selv i form av fysisk og mental innsats.
  2. Oppstilling skal på kommando fra høyeste graderte elev. Denne gir kommandoen Sooryeon shijak (start trening), og alle stiller raskt opp, slik at instruktøren kan komme for å sette i gang treningen.
  3. Det skal være ro i dojangen. Når du entrer dojangen begynner umiddelbart konsentrasjonen om treningen. Hvis man går 2 og 2 sammen bukker man alltid for hverandre før og etter øvelsen. Treningspartneren skal behandles med høflighet og respekt. Den som mister kontrollen forlater dojangen umiddelbart. Vi skal få ut aggresjon, men kontrollere temperamentet.
  4. De som kommer for sent blir sittende i Ancha ved døråpningen til instruktøren vinker deg inn. Å komme for sent til trening uten rimelig god grunn er dårlig Budoånd og hører ikke hjemme i dojangen. Vær heller ute i god tid slik at du kan forberede deg best mulig til treningen.
  5. Når instruktøren gir instrukser, gjør man kun de teknikker/bevegelser han/hun gir beskjed om. Klør du i hodet etc. så la være å klø. Hold ut i stillingene selv om du er sliten. Dette er både mental og fysisk trening av største verdi for en Taekwondo-utøver. Kun på «Zuu» kan du slappe av. Hver gang du har greid å gjennomføre en trening etter disse retningslinjer har du vunnet en seier over deg selv.
  6. Hvis du lurer på noe er det viktig å spørre med en gang. Instruktøren tiltales ved Kyosanim / Sambumniem etter at du har rukket opp hånden. Nøl aldri med å stille fornuftige spørsmål. Du går her for å lære. Husk å takke for den hjelpen du har fått ved å bukke.
  7. Når instruktøren forklarer, stå i Pyonchiseogi eller sitt i Ancha. Man lener seg ikke inntil veggen eller står sløvt med armene i kors. Følg nøye med og se på instruktøren når han/hun forklarer. Vis at du er ivrig og engasjert. Virker du ikke interessert får du heller ingen feedback. Glem heller ikke å gi utrykk for at du har forstått det han/hun sier.
  8. Hvis du må forlate dojangen under trening skal du alltid henvende deg til instruktøren, bukk høflig og be om lov. På vei inn igjen blir du stående ved inngangen, til du får signal fra instruktør om å komme inn.
  9. Tyggegummi, smykker, ringer (eller andre ting som kan skade deg selv eller andre) er ikke tillatt i dojangen. Drakten skal være ren, og du like så. Neglene skal være korte og føttene vasket før trening. T-Shirt (hvit) under dobok er kun tillatt for kvinner. Bring med det utstyr du skal benytte under trening (vannflaske, kamputstyr o.l) inn i dojangen og legg det slik at det ikke er i veien for andre.
  10. Dersom klubbens master kommer inn i DoJang mens treningen pågår, skal alle utøvere snu seg rundt og hilse. Skal skje på kommando fra den som leder treningen. Dette gjelder også dersom vi har besøk av sortbelter fra andre klubber.

Ved å gjennomføre dojang-etiketten utvikler du en sunn respekt for deg selv og andre medmennesker. Ikke minst utvikler du evnen til årvåkenhet og konsentrasjon. Det er av essensiell betydning både i en kampsituasjon og i andre situasjoner du møter ellers i livet. Brudd på dojang-etiketten betyr at din konsentrasjon og årvåkenhet har sviktet. Det kan koste deg dyrt i en gatekampsituasjon.