Hva er en Dojang?

Mange av dere har allerede trent kampkunst, noen av dere i mange år. De fleste mennesker oppsøker og melder seg inn i en klubb eller et senter. Noen få trener i parker, og kanskje enda færre trener hjemme i hagen eller kjelleren. Uansett hvor du trener kampkunst, kan dette stedet oppleves som spesielt for deg. En Dojang er et sted hvor du bestemmer deg for å lære og trene, i stedet for å bare leke. På japanske heter det Dojo, koreanere kaller det Dojang og kineserne sier kwon. Uansett språk kan det oversettes til ”et sted for å lære og gjøre”. Uansett om du trener i en sal, høyt opp i fjellene eller nede i en kjeller er den viktigste innstillingen i en Dojang respekt. Det er respekten og omgangsformene der som gjør en Dojang til et spesielt sted. Og det er din innstilling som er avgjørende for hvor spesielt stedet oppleves for deg, og hvor godt du tar vare på det.
Husk at dine instruktører jobber hardt for å lære deg det de kan og sørge for din sikkerhet på treningen. Respekter dem fordi de tar seg av deg og ønsker deg alt vel. Ha respekt for det du lærer, fordi mange talentfulle mennesker har lært fra gode instruktører og deretter lært dette videre til deg. Si takk til de som har gått stien før deg, de som går den sammen med deg, og hjelp de som kommer etter deg til å finne den rette vei.

Ikke blir forvirret om du møter andre mennesker som benytter andre navn, andre drakter og har andre kutymer enn deg. Det kan hende de trener i en klubb som trener litt annerledes enn din. Det er mange variasjoner i kampkunst, og det er noe av det som gjør det spennende. Alle grener har noe å tilby. Sørg for at du er en god representant for din klubb slik at andre respekterer deg for den du er, og i gjengjeld må du respektere deres måte å trene på.